Κυριακή 13 Μαΐου 2012

H πιο ωραία φωτό ποτέ ξανά φασισμός

Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση βλέποντας αυτή τη όμορφη φωτογραφία από τη χθεσινή αντιφασιστική κινητοποίηση στην Καλλιθέα στην Αθήνα. Αυτό που λέμε μια φωτογραφία χίλιες λέξεις.


Στην Καλλιθέα έζησα σχεδόν 10 χρόνια. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για τις εμπειρίες μου, για τη κατάσταση στην περιοχή τότε και τώρα, για την έξαρση του εθνικισμού το τελευταίο διάστημα, σε συνάρτηση και με τα αποτελέσματα των εκλογών πριν μια βδομάδα. Τώρα δεν θα το κάνω, ίσως όμως να το κάνω τις αμέσως επόμενες μέρες. Για την ώρα θα μεταφέρω τις ανταποκρίσεις από τη χθεσινή κινητοποίηση. 

Η διαδήλωση είχε περίπου 300 άτομα. Σχεδόν το 1/3 ήταν μετανάστες, κυρίως Αιγύπτιοι. Οι διαθέσεις τους ήταν κάτι περισσότερο από μαχητικές. Μοιράστηκαν κείμενα, πετάχτηκαν λίγα τρικάκια, γράφτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα σε τράπεζες (τα φασιστοσυνθήματα είχαν ήδη σβηστεί απ' τους δρόμους). Πάρα πολύς παλμός και έντονη οργή κατά των φασιστών και των μπάτσων. Οργή η οποία είναι απόλυτα δικαιολογημένη, επειδή οι επιθέσεις των φασιστών την τελευταία εβδομάδα ήταν πολλές και ιδιαίτερα βίαιες. Η αστυνομία τα είχε κυριολεκτικά χαμένα, βλέποντας ένα δυναμικό της τοπικής κοινωνίας, το οποίο θεωρούνταν μέχρι τώρα παθητικό και αδρανές, να ξεχύνεται στους δρόμους. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η διαδήλωση είχε αποφασιστεί από τους ίδιους τους μετανάστες και οι κινηματικές συλλογικότητες την στήριξαν

 Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Κύπρου και έφτασε μέχρι την Νέα Σμύρνη, περνώντας κάτω από τη Συγγρού. Πολύ καλό ήταν που πήγε και στην πλατεία Νέας σμύρνης όπου την ίδια μέρα χθες είχαν εμφανιστεί φασίστες.Η υποδοχή του κόσμου ήταν αρκετά θετική. Στην επιστροφή και ενώ είχε αποφασιστεί να διαλυθεί η πορεία, οι μπάτσοι απομόνωσαν τους μετανάστες που γυρνούσαν στην Καλλιθέα και δεν τους άφηναν να προχωρήσουν. Αμέσως έσπεύσαν οι υπόλοιποι αλληλέγγυοι, οι μπάτσοι έσπασαν τον κλοιό και η διαδήλωση κατέληξε στην πλατεία Δαβάκη, όπου και διαλύθηκε

Το μήνυμα είναι σαφές: όταν κινητοποιηθούν οι μετανάστες οι φασίστες θα σβήσουν. Οι υποχρεώσεις μας επίσης σαφείς: να συνδεθούμε και να υποστηρίξουμε την αντιφασιστική πάλη των μεταναστών. Για όσους και όσες έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους μετανάστες απλώς ως τα παθητικά θύματα του ρατσισμού, η διαδήλωση της Καλλιθέας πρέπει να τους/τις κάνει να αντιλαμβάνονται τους μετανάστες ως πρωταγωνιστές σε μία μάχη που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα τα καταπιεσμένα κομμάτια της. Οι μετανάστες απέδειξαν ότι μπορούν να είναι η πρωτοπορία της αντιφασιστικής πάλης.    

Πρεπεί να ακουστεί δυνατά σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ: H ΑΛΛΗΕΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
Να μάθει και να ακούσει ο κόσμος ότι υπάρχει και η αντιπέρα όχθη, και συνεπώς ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Πρωτοβουλία ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική βία καταγγέλλει τη σύλληψη του αγωνιστή Νίκου Κατσίφη, που έγινε σήμερα το μεσημέρι 13 Μαΐου, έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς της Ασφάλειας με πολιτικά. Η σύλληψη έγινε την επόμενη μέρα της αντιρατσιστικής πορείας που πραγματοποιήθηκε στην Καλλιθέα από μετανάστες και Έλληνες που διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις των φασιστικών συμμοριών, οι οποίες έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα, μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή και έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατους τραυματισμούς μεταναστών καθώς και σε προσπάθειες πυρπόλησης σπιτιών που διαμένουν οι μετανάστες.

Η σύλληψη του Νίκου Κατσίφη συνιστά πράξη επίδειξης αυταρχισμού της αστυνομίας και εντάσσεται στη συνολική πρακτική της ελληνικής αστυνομίας, η οποία όχι μόνο δεν εμποδίζει τις φασιστικές επιθέσεις, αλλά και τις υποβοηθάει χτυπώντας τους Έλληνες και τους μετανάστες που προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στους φασίστες.

Καθ' όλη τη διάρκεια της αντιρατσιστικής πορείας της 12ης Μαΐου η στάση της αστυνομίας ήταν άκρως προκλητική. Επιχείρησαν να απομονώσουν και να συλλάβουν όλους τους μετανάστες που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, πράγμα το οποίο απετράπη από την παρουσία των Ελλήνων αγωνιστών, αλλά και από την υποδειγματική στάση και την αυτοσυγκράτηση των ίδιων των μεταναστών.

Γι' αυτό και η αστυνομία αποφάσισε να εκδικηθεί την αποτυχία της να παίξει το ρόλο του θεσμικού βραχίονα της Χρυσής Αυγής και προχώρησε στη σύλληψη του αγωνιστή Νίκου Κατσίφη, στέλνοντας ένα μήνυμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού απέναντι στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα.

Ο αγωνιστής Νίκος Κατσίφης θα έχει αμέριστη τη συμπαράσταση ολόκληρου του λαού της Καλλιθέας.
Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι θα σταθούμε στο πλευρό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: