Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

V FOR VENDETTA

Με αφορμη τη σημερινη επετειο ξαναφερνω στο νου μου αυτη τη ταινια που εσπασε ταμια,εντυπωσιασε και γοητευσε παρα πολλους,ειδικα τους ανθρωπους που οραματιζονται ενα κοσμο ελευθερο.


Θυμήσου, θυμήσου
στις 5 του Νοέμβρη
της πυρίτιδας τη συνωμοσία.
Ξέρω μια αιτία, για την οποία
της πυρίτιδας δεν πρέπει ποτέ
να ξεχαστεί η προδοσία.

5 του Νοέμβρη, ημέρα μνήμης του Γκάι Φοκς.

Την αντίστοιχη μέρα του 1605 βρήκαν τον Γκάι Φοκς σε ένα τούνελ κάτω από το Κοινοβούλιο με 36 βαρέλια πυρίτιδας. Αυτός και οι άλλοι συνωμότες είχαν σχεδιάσει την προδοτική «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» σαν απάντηση στην τυραννία που ασκούσε η κυβέρνηση του Ιάκωβου Ι’. Τον Φοκς και τους συνεργάτες του τους κρέμασαν και τους διαμέλισαν, και το σχέδιό τους να ρίξουν την κυβέρνηση δεν εκπληρώθηκε ποτέ.

Με τόπο δράσης το φουτουριστικό τοπίο μιας φασιστικής Βρετανίας, το V FOR VENDETTA αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής εργαζόμενης γυναίκας, με το όνομα Ίβι, την οποία σώζει σε μία δύσκολη στιγμή ένας μασκοφόρος άντρας, ο οποίος της συστήνεται μόνο με το κωδικό όνομα V.
Έντονα ιδιόρρυθμος, ο V έχει το χάρισμα του λόγου, είναι εκκεντρικός, διανοούμενος αλλά και στοργικός απέναντι στην Ίβι. Ένας άντρας αφοσιωμένος στην ιδέα του να ελευθερώσει τους συμπολίτες του από αυτούς που τους τρομοκρατούν για να τους αναγκάσουν να συμμορφωθούν με τους νόμους που έχει επιβάλει το κράτος. Ταυτόχρονα είναι πικρόχολος, μοναχικός και βίαιος, καθώς αναζητά την εκδίκηση, καθοδηγούμενος από μία προσωπική βεντέτα.
Στην προσπάθειά του να απαλλάξει το λαό της Αγγλίας από τη διαφθορά και την ωμότητα που έχει δηλητηριάσει όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ο V αποδοκιμάζει την τυραννική φύση των δικτατόρων και καλεί τους συμπολίτες του να ενωθούν όλοι μαζί στις 5 του Νοέμβρη, την ημέρα μνήμης του Γκάι Φοκς.

Σε ανάμνηση αυτής της μέρας και αυτής της επανάστασης, ο V θέλει να είναι ο επόμενος που θα επιχειρήσει να ανατινάξει το Κοινοβούλιο.
Καθώς η Ίβι αποκαλύπτει την αλήθεια για το μυστηριώδες παρελθόν του V, ανακαλύπτει επίσης και την αλήθεια για τον εαυτό της - και αναδεικνύεται σε αναπάντεχο σύμμαχό του στην πραγματοποίηση του σχεδίου του να ξεκινήσει μια επανάσταση, φέρνοντας την ελευθερία ξανά σε μια κοινωνία βυθισμένη στη βία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: